Εγκυκλιος - Νεοι συντελεστες για τον υπολογισμο των τελων ταξινομησης επιβατικων αυτοκινητων και φορτηγων.

Συντελεστές Τέλη Ταξινόμησης

Πιο συγκεκριμένα, για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας για την επιβολή του τέλους ταξινόμησης, λαμβάνεται πλέον υπόψη, η λιανική τιμή πώλησης προ φόρων, βάση τιμοκαταλόγων, οι οποίοι υποβάλλονται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή από τους επίσημους αντιπροσώπους/διανομείς αυτοκινήτων, αντί της τιμής χονδρικής πώλησης και ορίζονται νέοι συντελεστές με βάση τη φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων, οι οποίοι διαφοροποιούνται ανάλογα με την εκπεμπόμενη μάζα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) που πληρούν εκ κατασκευής τα αυτοκίνητα οχήματα.
  • Παράλληλα, καταργείται ο ειδικός φόρος πολυτελείας που επιβαλλόταν στα επιβατικά αυτοκίνητα, ανάλογα με την αξία τους. 
  • Με τη ρύθμιση αυτή επέρχεται αλλαγή στη φορολογική μεταχείριση των υβριδικών αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα καταργείται η πλήρης απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και προβλέπεται πλέον μερική απαλλαγή κατά 50%. 
  • Επιπλέον, τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα δεν υπόκεινται στο προβλεπόμενο από τις διατάξεις τέλος ταξινόμησης. 
  • Τέλος, επισημαίνεται ότι καταργείται η απαλλαγή κατά 50% από το τέλος ταξινόμησης που προβλεπόταν για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. 
Για τα φορτηγά μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους δεν επέρχονται αλλαγές, ούτε στον συντελεστή, ούτε στη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να πληρούν εκ κατασκευής τις προδιαγραφές του ισχύοντος, ως προς την ταξινόμηση, ευρωπαϊκού προτύπου εκπομπών ρύπων (Euro) και του αμέσως προηγούμενου, διαφορετικά ο συντελεστής 5% προσαυξάνεται κατά 30%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις