Κ.Τ.Ε.Ο.: Υποχρεωτικος ο ελεγχος ψεκαστικων μηχανηματων για τους αγροτες.

ΚΤΕΟ Ψεκαστικά Μηχανήματα

Για τον επιτυχή τεχνικό έλεγχο και την Πιστοποίηση του ψεκαστικού σας μηχανήματος δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα:

Η δεξαμενή του ψεκαστικού Μηχανήματος κατά τη διάρκεια της Επιθεώρησης συνίσταται να είναι γεμάτη μόνο με νερό στο μισό της χωρητικότητας για τις απαιτούμενες δοκιμές.


Το υπό επιθεώρηση ψεκαστικό Μηχάνημα κατ’ ελάχιστο πρέπει να διαθέτει:

• Πλαστικό κάλυμμα προστασίας (προφυλακτήρα) στο παρτικόφ της αντλίας του ψεκαστικού.

• Μετρητή πίεσης (μανόμετρο) γλυκερίνης διαμέτρου τουλάχιστον 6,3 εκατοστών στο χειριστήριο.

• Ευανάγνωστο δείκτη στάθμης της ποσότητας του νερού της δεξαμενής του ψεκαστικού.

• Ύπαρξη διάταξης εξισορρόπησης πίεσης

• Ύπαρξη διακόπτη εκκένωσης

• Κεντρικό φίλτρο αναρρόφησης μεταξύ της δεξαμενής και της αντλίας του ψεκαστικού.

• Φίλτρα κατάθλιψης στις σωληνώσεις-γραμμές μεταξύ του χειριστηρίου και των μπεκ.

• Φίλτρο τύπου σάκου στην κεντρική οπή πλήρωσης με νερό της δεξαμενής (στο πάνω μέρος της).

• Χειριστήριο με κεντρικό μοχλό απομόνωσης λειτουργίας ψεκασμού και ρυθμιστή πίεσης λειτουργίας.

• Ακροφύσια - μπεκ ίδιου τύπου συμμετρικά κατανεμημένα σε όλες τις μπάρες βραχίονες σε καλή κατάσταση.

• Αντισταγονικές διατάξεις επάνω στη βάση των ακροφυσίων - μπεκ.

Ο παραπάνω εξοπλισμός πρέπει να είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση χωρίς σπασίματα - σκισίματα (π.χ. σκισμένα φίλτρα).

Απαγορεύεται να υπάρχουν εμφανείς διαρροές υγρού στις σωληνώσεις, στα σημεία σύνδεσης αντλίας-δεξαμενής, στο χειριστήριο, στα μπεκ, κ.λ.π.

Προσοχή! Δεν είναι απαραίτητο το ψεκαστικό να διαθέτει:

α) Ξεχωριστό δοχείο εισαγωγής Χημικών (προ μίξερ)

β) Ξεχωριστή διάταξη καθαρισμού δοχείων συσκευασίας φαρμάκων

γ) Ανεξάρτητο δοχείο πλύσης χεριών

Συμπερασματικά: Τεχνικό έλεγχο με επιτυχία περνούν και ψεκαστικά μηχανήματα που δε διαθέτουν τα τρία παραπάνω α,β,γ τα οποία αποτελούν μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού, αρκεί να πληρούν τις απαραίτητες από το Νόμο προδιαγραφές που περιγράφηκαν παραπάνω και οι μετρήσεις που θα προκύψουν από τις δοκιμές να είναι εντός του πλαισίου των προδιαγραφών που θέτει η Νομοθεσία.

Η Περιφερειακή Υπηρεσία Απογραφής Γεωργικών Μηχανημάτων (ΠΥΑΑΜ) των κατά τόπους ΔΑΟΚ παραθέτει απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα, όπως:

- Τι είναι επιθεώρηση;

Λέγοντας επιθεώρηση εννοούμε τον έλεγχο της λειτουργικής κατάστασης των χρησιμοποιούμενων από τους αγρότες ψεκαστικών μηχανημάτων.

- Σε τι αφορά;

Στην επιθεώρηση υπάγονται οι πάσης φύσεως σε χρήση εξοπλισμοί εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην πρωτογενή παραγωγή, τη γεωργία και τη δασονομία για επαγγελματική χρήση. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας οι φορητοί εξοπλισμοί εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και οι επινώτιοι ψεκαστήρες.

- Γιατί να γίνει επιθεώρηση;

Η σωστή λειτουργία ενός ψεκαστικού έχει πολλαπλά οφέλη:

1. Μειώνεται του κόστους εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων , έως και 30% ανά ψεκασμό, δηλαδή γίνεται απόσβεση του κόστους επιθεώρησης από τον πρώτο ψεκασμό και στους επόμενους ψεκασμούς οικονομία από την αγορά φαρμάκων

2. Βελτιώνεται η ποιότητα παραγόμενων προϊόντων και σε συνδυασμό με τη σωστή χρήση του μηχανήματος (βαθμονόμηση) αποφεύγεται ο κίνδυνος ύπαρξης υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα παραγόμενα προϊόντα.

3. Υπάρχει συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

4. Υπάρχει προστασία για το περιβάλλον και τους οργανισμού.

Συμπέρασμα: Η σωστή λειτουργία του ΕΕΓΦ έχει οικονομικό όφελος για τον αγρότη τόσο λόγω της εφαρμογής της ενδεδειγμένης ποσότητας φυτοφαρμάκου, όσο της παραγωγής ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων που θα οδηγήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αυτών.

Επιπλέον η χρήση σωστά συντηρημένων ψεκαστικών μηχανημάτων βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας των χειριστών τους και παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα και στην διατήρηση της ποιότητας των υδάτων.

- Πως γίνεται η επιθεώρηση;

Προσοχή: Πριν την επιθεώρηση καταγραφή του ΕΕΦΓ στο Μητρώο Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων(ΜΕΕΓΦ) της Περιφερειακής Υπηρεσίας Απογραφής Αγροτικών Μηχανημάτων (ΠΥΑΑΜ) της ΔΑΟΚ του εκάστοτε νομού σε απογραφικό δελτίο.

Το απογραφικό δελτίο έχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης, για αυτό πρέπει να αποσταλεί με γνήσιο της υπογραφής στην αρμόδια διεύθυνση της ΔΑΟΚ. Για την διευκόλυνση των παραγωγών θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή για την δήλωση του ψεκαστικού. Μέχρι τότε εκτός από την καταγραφή του ψεκαστικού από τα ΣΤΕΕΕΓΦ ή την ΠΥΑΑΜ της ΔΑΟΚ η καταγραφή του εν χρήσει ΕΕΓΦ πραγματοποιείται με την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) αρμόδιος φορέας είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η συμπλήρωση των πεδίων της ΕΑΕ που αφορούν τον ΕΕΓΦ είναι υποχρεωτική για την υποβολή της ΕΑΕ. Αν το πρόσωπο που υποβάλει την ΕΑΕ δεν έχει στην ιδιοκτησία του ΕΕΓΦ και χρησιμοποιεί εξοπλισμό τρίτου υποχρεούται να δηλώσει το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του εξοπλισμού τον οποίο χρησιμοποιεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εκμετάλλευσής του.

- Τι περιλαμβάνει η επιθεώρηση;

Οπτικό Έλεγχο:

1) στα εξαρτήματα μετάδοσης ισχύος :(P.T.O), ανεμιστήρας

2) Αντλία - Βαλβίδα ασφαλείας – Διαρροές

3) Δεξαμενή ψεκαστικού : Διαρροές , ύπαρξη φίλτρων, ύπαρξη διακόπτη εκκένωσης , ύπαρξη ευκρινώς αναγνώσιμου δείκτη

4) Ανάδευση

5) Συστήματα μέτρησης ελέγχου και ρύθμισης

Όργανα ελέγχου ψεκασμού (χειριστήριο-μετρητής πίεσης –μανόμετρο)

6) Σωλήνες και εύκαμπτοι σωλήνες : κύκλωμα στην αναρρόφηση και στην κατάθλιψη

7) Διήθηση (φιλτράρισμα): φίλτρα αναρρόφησης και κατάθλιψης

8) Ακροφύσια : ομοιομορφία , ύπαρξη αντισταγονικών

9) Κατανομή ψεκαστικού υγρού (ομοιομορφία παροχής)

10) Ανεμιστήρας

Μετρητικοί Έλεγχοι

1) Ικανότητα αντλίας

2) Διατήρηση πίεσης

3) Ακρίβεια μετρητή πίεσης

4) Μέτρηση παροχής κάθε ακροφυσίου

5) Πτώση πίεσης

- Κατάταξη επιθεωρημένου εξοπλισμού

1) Κατηγορία 1 : Πληροί τις προϋποθέσεις του παραρτήματος Γ του Ν.4036/2012

2) Κατηγορία 2 : εξοπλισμός που παρουσιάζει ήσσονες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές του παραρτήματος Γ του Ν 4036/2012

3) Κατηγορία 3 : παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από τις προδιαγραφές

4) Κατηγορία 4: εξοπλισμός που έχει ενταχθεί στην κατηγορία 3 και ο ιδιοκτήτης με Υ.Δ βεβαιώνει ότι επιθυμεί την διαγραφή του εξοπλισμού από το ΜΕΕΓΦ του αρθ. 38 του Ν. 4036/2012 , καθώς και ότι δεν προτίθεται να προβεί σε επιδιόρθωση του, ούτε να τον χρησιμοποιήσει στο εξής.

Ν. 4036/2012

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Άρθρο 22

(άρθρο 8 και Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ)

Επιθεώρηση του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων

1. Η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανολογικού Εξοπλισμού ορίζεται ως αρμόδια αρχή για την τακτική επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων επαγγελματικής χρήσης.

Η επιθεώρηση αυτή γίνεται ανά πέντε έτη έως το 2020 και ανά τρία έτη στη συνέχεια.

2. Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 διενεργείται τουλάχιστον μια επιθεώρηση του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων. Μετά από αυτό το διάστημα, μόνον εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ο οποίος έχει υποβληθεί σε έλεγχο με επιτυχή αποτελέσματα χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο νέος εξοπλισμός επιθεωρείται τουλάχιστον μία φορά εντός πέντε ετών μετά την αγορά.

3. Κατά παρέκκλιση των παραγράφων 1 και 2, και μετά από αξιολόγηση του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον που περιλαμβάνει αξιολόγηση του βαθμού χρήσης του εξοπλισμού, μπορούν:

α) να εφαρμόζονται διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και διαστήματα επιθεώρησης για τον εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που δεν χρησιμοποιείται για τον ψεκασμό γεωργικών φαρμάκων, για το φορητό εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ή τους επινώτιους ψεκαστήρες και για πρόσθετο εξοπλισμό εφαρμογής ο οποίος χρησιμοποιείται σε πολύ μικρό βαθμό. Για τον εξοπλισμό αυτό τα χρονοδιαγράμματα και τα διαστήματα επιθεώρησης αναγράφονται στο προβλεπόμενο στο άρθρο 18 του παρόντος νόμου εθνικό σχέδιο δράσης.

Ο εξής πρόσθετος εξοπλισμός γεωργικών φαρμάκων δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει «πολύ μικρό βαθμό χρήσης»:

  • αα) Εξοπλισμός ψεκασμού τοποθετημένος σε τρένα ή αεροσκάφη.
  • ββ) Ψεκαστήρες με βραχίονα μεγαλύτερο των 3 μέτρων, περιλαμβανομένων και των ψεκαστήρων των τοποθετημένων πάνω σε μηχανήματα σποράς.

β) Να εξαιρούνται από επιθεώρηση ο φορητός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ή οι επινώτιοι ψεκαστήρες. Στην περίπτωση αυτή, η αρμόδια αρχή της παραγράφου 1 εξασφαλίζει ότι οι χειριστές έχουν ενημερωθεί σχετικά με την ανάγκη τακτικής αλλαγής των εξαρτημάτων και τους συγκεκριμένους κινδύνους που συνδέονται με τον εξοπλισμό αυτό, καθώς και ότι έχουν εκπαιδευθεί στην ορθή χρήση του εξοπλισμού εφαρμογής, σύμφωνα με το άρθρο 19.

4. Για να επιτυγχάνεται υψηλό επίπεδο προστασίας για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, κατά τις επιθεωρήσεις εξακριβώνεται αν ο εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Παραρτήματος Γ΄. Ο εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων που ανταποκρίνεται σε εναρμονισμένα από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότυπα, θεωρείται ότι ανταποκρίνεται στις βασικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, καθώς και στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

5. Οι επαγγελματίες χρήστες διενεργούν τακτικά ρυθμίσεις και τεχνικούς ελέγχους του εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με την κατάλληλη κατάρτιση που έχουν λάβει δυνάμει του άρθρου 19.

6. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας αρχής της παραγράφου 1, ορίζονται οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση των συστημάτων επιθεώρησης και ενημερώνεται σχετικά η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ίδια διαδικασία θεσπίζονται συστήματα χορήγησης πιστοποιητικών τα οποία καθιστούν δυνατή την εξακρίβωση της διενέργειας των επιθεωρήσεων και αναγνωρίζουν τα πιστοποιητικά που χορηγούνται σε άλλα κράτη − μέλη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της παραγράφου 4 όταν το χρονικό διάστημα από την τελευταία επιθεώρηση που διενεργήθηκε σε άλλο κράτος − μέλος είναι ίσο ή μικρότερο από το διάστημα επιθεώρησης που ισχύει για τη χώρα. Επιδιώκεται να αναγνωρίζονται τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί σε άλλα κράτη − μέλη υπό την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τα διαστήματα επιθεώρησης που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις