Υπουργικη Αποφαση: Υποχρεωση εφοδιασμου Η.Α.Σ. των Φ.Δ.Χ. και Τ.Λ.Δ.Χ.

Η.Α.Σ. Φορτηγά Λεωφορεία

Υπογράφηκε από τον Υπουργό Χ. Σπιρτζή η υπουργική απόφαση:


Γ456/ΟΙΚ.8061/487/2017 με θέμα την υποχρέωση εφοδιασμού των Φ.Δ.Χ. αυτοκινήτων και των ειδικών τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα (ΗΑΣ), καθώς και καθορισμός του τύπου, του περιεχομένου, της διαδικασίας, των όρων, των προϋποθέσεων και των φορέων χορήγησής του.

Υποχρέωση προμήθειας ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος (ΗΑΣ):


Κάθε φορτηγό δημόσιας χρήσης (Φ.Δ.Χ.) αυτοκίνητο και κάθε ειδικό τουριστικό λεωφορείο δημόσιας χρήσης (Τ.Λ.Δ.Χ.) οφείλει να φέρει έγκυρο ηλεκτρονικό σήμα τύπου Αυτοκόλλητης Ηλεκτρονικής Ετικέτας (ηλεκτρονική ετικέτα ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα), επικολλημένο σε σταθερό σημείο, εντός του οχήματος και συγκεκριμένα στον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές της παρούσης. Το ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα έχει μέγιστη διάρκεια ισχύος τέσσερα (4) έτη. Μετά τη λήξη ισχύος του, ο ιδιοκτήτης οφείλει να εφοδιάσει εκ νέου κάθε όχημα του με έγκυρο ΗΑΣ. Η αξία του ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος, καθορίζεται από τον κάθε φορέα χορήγησης, με αντίτιμο που δεν υπερβαίνει τα εξήντα (60) ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του Φ.Δ.Χ. ή του Τ.Λ.Δ.Χ. και καταβάλλεται σε κάθε περίπτωση έκδοσης έγκυρου ΗΑΣ. 

Για τη χορήγηση του ηλεκτρονικά αναγνώσιμου σήματος ο κάθε ιδιοκτήτης Φ.Δ.Χ. ή / και Τ.Λ.Δ.Χ., ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, υποχρεούται να απευθυνθεί σε εγκεκριμένο Φορέα Χορήγησης (ανάλογα με το είδος του οχήματος, φορτηγό ή λεωφορείο) και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε, υπό τους όρους της παρούσης, να του χορηγηθεί και να τοποθετηθεί ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα σε κάθε Φ.Δ.Χ. ή / και Τ.Λ.Δ.Χ. του αιτούντος. Εφόσον εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας η οποία επιφέρει υποχρέωση εφοδιασμού με ΗΑΣ,

Σε περίπτωση:
  1. απώλειας ή καταστροφής της ηλεκτρονικής ετικέτας, ο ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης οφείλει άμεσα να δηλώσει την απώλεια ή καταστροφή της ηλεκτρονικής ετικέτας σε Αστυνομική Αρχή και να προσκομίσει σχετική βεβαίωση στο Φορέα Χορήγησης.
  2. αλλαγής βασικών δεδομένων και
  3. λήξης ισχύος της ηλεκτρονικής ετικέτας, η ηλεκτρονική ετικέτα θεωρείται άκυρη.

Κυρώσεις:


Οι ιδιοκτήτες των Τ.Λ.Δ.Χ., οι οποίοι δεν έχουν εφοδιάσει τα οχήματά τους με ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα (ηλεκτρονική ετικέτα) οφείλουν να τα εφοδιάσουν εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. 

Μετά την παρέλευση του προαναφερθέντος διαστήματος, εφόσον διαπιστωθεί από Αρχή Ελέγχου μη ύπαρξη ή η ένδειξη «άκυρο Η.Α.Σ» σε Τ.Λ.Δ.Χ., επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ και αφαιρούνται τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας και κρατικές πινακίδες) τα οποία διαβιβάζονται στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της έδρας του οχήματος. 

Τα στοιχεία κυκλοφορίας επιστρέφονται, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, προσκομίσει βεβαίωση από Φορέα Χορήγησης ότι εγκαταστάθηκε το ηλεκτρονικά αναγνώσιμο σήμα στο εν λόγω όχημα. Η καταλογιστική πράξη επιβολής του προστίμου επέχει θέση στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για χρονικό διάστημα επτά (7) ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η έξοδος του οχήματος από τη χώρα. 

Για τα ηλεκτρονικά αναγνώσιμα σήματα των Φ.Δ.Χ. και Τ.Λ.Δ.Χ. τα οποία έχουν χορηγηθεί έως τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης και εμφανίζονται ενεργά («έγκυρα»), η προθεσμία της υποχρέωσης αντικατάστασης τους , λήγει με το πέρας της τετραετίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις