Απαλλαγη ατμων με αναπηρια (ΑMEΑ) απο τελη και κυκλοφοριας και τελη ταξινομησης.

Απαλλαγή Τέλη Κυκλοφορίας - Ταξινόμησης

Χορηγείται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων πολιτών οι οποίες ορίζονται μετά από γνωμάτευση αρμοδίων οργάνων.

Οι κατηγορίες αυτές είναι :

Α. Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650 κ.εκ.:

  1. Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών
  2. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δυο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%
  3. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δυο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δυο άνω άκρων , με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο το 67 % από το οποίο το 40% τουλάχιστο από το ένα κάτω άκρο
  4. Ολική και από τους δυο οφθαλμούs τύφλωση με ποσοστό αναπηρίας 100%
  5. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%
  6. Αυτισμός, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας
  7. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία)
  8. Δρεπανοκυτταρική αναιμία ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
  9. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού

Β. Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι και 2650κ.εκ. και 3650κ.εκ.:

Πλήρης παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κατ΄εξαίρεση απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητο μέχρι 2650 κ.εκ. και για ποσοστό αναπηρίας 100% μέχρι 3650 κ.εκ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Αρμόδια όργανα για τη γνωμάτευση των παθήσεων και τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας σε κάθε περίπτωση είναι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.) ή η Ανωτάτη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (Α.Σ.Υ.Ε.) καθώς και οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3863/2010, οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και σήμερα

Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας χορηγείται  με τρεις ακόμα προϋποθέσεις :

α. θα πρέπει το όχημα να είναι εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του αναπήρου

β. Η γνωμάτευση της πάθησης πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά και από συμπληρωματική ιατρική βεβαίωση ( δύναται να αναγράφεται και στο κύριο σώμα της γνωμάτευσης) αναφορικά με την υπαγωγή ή μη των ενδιαφερομένων στις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/88

γ. Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας χορηγείται μόνο με την έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Φορολογικής αρχής. και αφορά στα επόμενα έτη από την έκδοσή της, με εξαίρεση τα νέα οχήματα τα οποία δικαιούνται απαλλαγής και για το πρώτο έτος ταξινόμησης.

Υπενθυμίζουμε  ότι :

Η απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας αφορά και τους πολίτες των άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κατοικία στην Ελλάδα (Ν. 4110/23-4-2013, άρθρο 18, παρ.1).

Τα όρια ηλικίας 4-70 ετών που ίσχυαν ως κριτήρια για τους δικαιούχους καταργήθηκαν (Ν. 4110/23-4-2013, άρθρο 18, παρ.3).

Από 1.1.2013 η διαπίστωση της αναπηρίας βεβαιώνεται κατόπιν γνωματεύσεως των ΚΕΠΑ.

Το όχημα να ανήκει εξολοκλήρου στον ανάπηρο.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ  ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΕ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Τέλος, σε περίπτωση θανάτου αναπήρου, στον οποίο είχε χορηγηθεί απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο , λόγω της αναπηρίας του, οι κληρονόμοι, στους οποίους περιέρχεται αυτό, οφείλουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα (έως 31-12) τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο όχημα για το επόμενο έτος από εκείνο του θανάτου του κληρονομουμένου. (άρθρο 20 ν.2948/2001)

ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ : ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ  ΕΠΙΒΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας στους ανηλίκους, παρέχεται στους ανάπηρους Έλληνες πολίτες άνω των 4 ετών, για παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο.

Δεν είναι από το νόμο επιτρεπτή η μετάθεση της αιτούμενης φορολογικής απαλλαγής στους γονείς των ανάπηρων τέκνων.

Κατ’ ακολουθία, δεν παρέχεται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν παραληφθεί και ταξινομηθεί νομίμως στο όνομα των γονέων, τα οποία όμως δεν εμπίπτουν στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ

Για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης των ατόμων με αναπηρίες απαιτείται η προσκόμιση στην αρμόδια αρχή τελωνισμού, μεταξύ των λοιπών προβλεπόμενων δικαιολογητικών, Ιατρικής Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕ.Π.Α. και ιατρικής βεβαίωσης του ΚΕ.Π.Α. από την οποία θα πρέπει να προκύπτει η αντιστοίχιση των παθήσεων του ν. 1798/88 με τις διατάξεις του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), καθώς και ότι η πάθηση είναι «δια βίου».

Όσον αφορά ειδικότερα τον κυβισμό των ατελώς παραλαμβανόμενων αυτοκινήτων, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 1798/88 ορίζεται ότι το παραλαμβανόμενο επιβατικό αυτοκίνητο πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1.650 κυβικά εκατοστά. Κατ’ εξαίρεση, οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2.650 κυβικά εκατοστά και οι ανάπηροι που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 3.650 κυβικά εκατοστά.

Κατόπιν των ανωτέρω, προκειμένου τα δικαιούχα πρόσωπα με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών με ποσοστό αναπηρίας 80% ή 100% αντίστοιχα να δύνανται να υπαχθούν στις ανωτέρω διατάξεις βάσει των εκδιδόμενων από τις υπηρεσίες σας ιατρικών γνωματεύσεων και να παραλαμβάνουν Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα κυβισμού μεγαλύτερου των 1650 κυβικών εκατοστών, επισημαίνουμε την ανάγκη να αναγράφεται ρητά στις οικείες ιατρικές γνωματεύσεις το συνολικό ποσοστό πλήρους παράλυσης (80% και άνω ή 100%) των κάτω άκρων ή του αμφοτερόπλευρου ακρωτηριασμού αυτών, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες κείμενες διατάξεις.

Για τους μέχρι 1650 κυβ. εκ. δικαιούχους ανάπηρους, υπάρχει δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού, με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στα αυτοκίνητα αυτά τέλους ταξινόμησης (30% για τα πάνω από 1650 κυβ. εκ. και μέχρι 2000 κυβ. εκ. και 58% για τα πάνω από 2000 κυβ. εκ.). Στην περίπτωση αυτή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται κανονικά.

Το παραλαμβανόμενο αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται και από άλλα πρόσωπα (ένα ή δύο) με την υποχρέωση να επιβαίνει ο ανάπηρος, ύστερα από άδεια της Τελωνειακής αρχής η οποία εκδίδεται μετά από αίτηση του, στην οποία θα δηλώνει τα πρόσωπα που επιθυμεί να το οδηγούν και τα οποία δεν πρέπει να διαμένουν μακριά από την κατοικία του. Το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται και χωρίς να επιβαίνει ο δικαιούχος ανάπηρος όταν η μετακίνηση οφείλεται σε εξαιρετικές ή επείγουσες περιστάσεις ή γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εξυπηρέτησης των αναγκών του ανάπηρου.

Η διάθεση του αυτοκινήτου σε άλλες χρήσεις εκτός από την εξυπηρέτηση των αναγκών του ανάπηρου συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων.

Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο πάψει για οποιονδήποτε λόγο να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ανάπηρου, πρέπει μέσα σε έξι (6) μήνες να καταβληθούν οι οφειλόμενοι φόροι ή να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο δικαιούχο ατελείας ή να εγκαταλειφθεί υπέρ του Δημοσίου.

Το αυτοκίνητο μπορεί να μεταβιβαστεί αφού καταβληθεί το 30% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης μετά την πάροδο πέντε (5) χρόνων. Στην περίπτωση όμως αυτή ο ανάπηρος δεν μπορεί να εισάγει άλλο αυτοκίνητο ατελώς.

Αντίθετα, αν η μεταβίβαση ή η αλλαγή χρήσης του αυτοκινήτου γίνει μετά την πάροδο 7 ετών από την ατελή παραλαβή του, το αυτοκίνητο μεταβιβάζεται ελεύθερα και ο ανάπηρος έχει το δικαίωμα να παραλάβει και άλλο αυτοκίνητο ατελώς με τις ίδιες διατάξεις, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσει.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ : ΤΟ ΤΕΛΟΣ  ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ Ε.Ι.Χ ΤΟΥΣ

Παρέχεται στους αναπήρους που έχουν παραλάβει επιβατικό αυτοκίνητο ατελώς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις σε περίπτωση: κλοπής του, το δικαίωμα να το αντικαταστήσουν ατελώς είτε:

i) καταβάλλοντας το οφειλόμενο για το κλεμμένο αυτοκίνητο τέλος ταξινόμησης σε περίπτωση που δεν έχουν παρέλθει 7 έτη από την ημερομηνία ατελούς παραλαβής του μέχρι την κλοπή, είτε

ii) χωρίς την καταβολή τέλους ταξινόμησης για το κλεμμένο αυτοκίνητο σε περίπτωση κλοπής μετά την πάροδο 7 ετών (δηλ. μετά την τελωνειακή αποδέσμευση) από την παραλαβή του. (άρθρο 65).

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Νόμοι 4514/2018 Άρθρο 113

Άρθρο 113. Τροποποίηση του ν. 2960/2001

1. Το τέταρτο εδάφιο της παρ. 7 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (Α΄ 265), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:


«Τα επιβατικά αυτοκίνητα που έχουν παραληφθεί με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με βάση τις διατάξεις που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρίες και συνεπεία θανάτου αυτών περιέρχονται στους νόμιμους κληρονόμους τους, τακτοποιούνται τελωνειακά από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου προσώπου.»


2. Στην παρ. 7 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 προστίθεται πέμπτο εδάφιο ως εξής:

«Σε περίπτωση υποβολής αιτημάτων τακτοποίησης αποδέσμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από τους κληρονόμους των αποθανόντων δικαιούχων μετά την πάροδο της διετίας, η εν λόγω τακτοποίηση-αποδέσμευση θα πραγματοποιείται από την Τελωνειακή Περιφέρεια Αττικής, μετά την επιβολή από την αρμόδια τελωνειακή αρχή του προβλεπόμενου από την παράγραφο 2 του άρθρου 147 προστίμου, επιφυλασσομένων των περί λαθρεμπορίας διατάξεων.»

ν.2960/2001 άρθρο 147 παράγραφος 2. Για οποιαδήποτε άλλη παράβαση του παρόντα Κώδικα, καθώς και υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων διαταγών εκδιδομένων για την εφαρμογή του, η οποία δεν τιμωρείται από ειδική διάταξη αυτού, επιβάλλεται πρόστιμο εννιακοσίων (900) ευρώ.

3. Η παρ. 15 του άρθρου 132 του ν. 2960/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

«15. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις