Παραταση για γεωργικους ελκυστηρες

Παράταση Αγροτικά Μηχανήματα

Η προθεσμία εγκατάστασης και τοποθέτησης των ειδικών προστατευτικών ράβδων - μπαρών και καμάρων - αψίδων στα αγροτικά μηχανήματα πήρε παράταση έως τις 31/12/2022.


Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Με την παράταση που δώσαμε λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες της χώρας μας σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία που θα είχε ως συνέπεια αφενός την απαξίωση του αγροτικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και από την άλλη, θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεών τους»

Σύμφωνα με τις αποφάσεις ΔΓC47/23-4-1998 και 11337/Γ3B/2365/2009, οι διαξονικοί γεωργικοί ελκυστήρες υποχρεούνται να κατέχουν ΔΠΕΑ. Αρχικά χορηγήθηκε περίοδος προσαρμογής έως τις 31 Δεκεμβρίου 1999 και ακολούθησαν προοδευτικά μεγαλύτερες περίοδοι μέχρι σήμερα.

Ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει τη χρήση όλων των ποικιλιών διαξονικών τρακτέρ στην Ελλάδα είναι η έλλειψη πιστοποιημένων ΔΠΕΑ (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) που διατίθενται στην αγορά.


Για τον τερματισμό των παρατάσεων απαιτείται:


α. Απογραφή των διαξονικών ελκυστήρων

Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

β. Θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των ΔΠΕΑ

Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας ΔΠΕΑ, απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.


Πρωτοβουλίες


Ο κ. Στύλιος ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα για την ασφάλεια των αγροτών μας. Για αυτό μελετά με τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με: τη χρήση, την έγκριση τύπου, την επισκευή, τον τεχνικό έλεγχο, τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων. Ενεργοποιώντας την απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων θα μάθουμε σε ποιους και πόσους ελκυστήρες υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων διατάξεων προστασίας. Επιπλέον είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα».

Μετά τις 01/01/2023 δεν ξέρουμε αν θα δωθεί άλλη παράταση. Για να μπορέσεις να μεταβιβάσεις μετά το πέρας της παράτασης το αγροτικό σου μηχάνημα θα πρέπει να γίνει ειδική εγκατάσταση προστατευτικών ασπίδων - μπαρών.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις