Τεκμηρια αυτοκινητων και Φορος Πολυτελους Διαβιωσης 2017

Φορολογία Αυτοκινήτων 2017

Τα τεκμήρια διαμορφώνονται με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά και το έτος 1ης κυκλοφορίας στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. σε 4.000 €.

- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 600 € ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2.000 κ.ε.,

- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κ.ε. προστίθενται 900 € ανά 100 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε. και

- Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 € ανά 100 κ.ε..

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΈΤΟΥΣ 2016

Τεκμήρια Αυτοκίνητα 2017

Τα παραπάνω ισχύουν και για αυτοκίνητα μεικτής χρήσης καθώς και για αυτοκίνητα τύπου jeep.

Αν ο κυβισμός του αυτοκινήτου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (π.χ. 1240, 1290 κ.ε.) τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα (Μέχρι 50 κ.ε. προς την αμέσως προηγούμενη και πάνω από 50 κ.ε. προς την αμέσως επόμενη).

Επισημαίνεται ότι η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα των οποίων η ισχύς μετράται αποκλειστικά με KW, ορίζεται σε τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000) ευρώ ανεξαρτήτως ισχύος.

Επίσης οι νεκροφόρες παρότι για τη καταβολή των τελών κυκλοφορίας χαρακτηρίζονται ως επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, γίνεται δεκτό να μην λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών των Ε.Ι.Χ.

Παλαιότητα
Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Ποιοι εξαιρούνται από τα τεκμήρια;
Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης και η δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:
  • για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει τέτοιο πιστοποιητικό και να φέρει ειδικές πινακίδες κυκλοφορίας, 
  • για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%). Ως επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ειδικά διασκευασμένα για κινητικά αναπήρους θεωρούνται εκείνα που διασκευάστηκαν ύστερα από άδεια της αρμόδιας αρχής για να οδηγούνται από πρόσωπα που παρουσιάζουν κινητική αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) ή για να μεταφέρουν αυτά τα πρόσωπα μαζί με τα αντικείμενα που είναι απαραίτητα για τη μετακίνηση τους, 
  • για τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας

Αν το αυτοκίνητο αγοράσθηκε ή πουλήθηκε ή τέθηκε σε ακινησία ή καταστράφηκε τελείως μέσα στο έτος 2016, από την ετήσια αντικειμενική δαπάνη που αντιστοιχεί σ' αυτό λαμβάνονται υπόψη τόσα δωδέκατα όσοι οι μήνες της κυριότητας ή της κατοχής ή της κυκλοφορίας του. Διάστημα μεγαλύτερο από δεκαπέντε (15) μέρες λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Για την απόδειξη της ακινησίας ο φορολογούμενος πρέπει μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος κάθε έτους να υποβάλλει και σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Σημειώσεις:
  • Στις περιπτώσεις που υπάρχει απαλλαγή από την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης. 
  • Στις περιπτώσεις ενοικίασης ή χρηματοδοτικής μίσθωσης αυτοκινήτων επιβατικών ή μεικτής χρήσης ή αυτοκινήτων τύπου JEEP ιδιωτικής χρήσης, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που αντιστοιχεί στο χρόνο χρησιμοποίησης αυτών, βαρύνει το μισθωτή τους.

Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης έτους 2016

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτουν από την κατοχή ή την κυριότητα Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Πιο συγκεκριμένα:
  • Για Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα  έως 10 ετών από 1929 κ.ε. - 2500 κ.ε., ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. 
  • Για Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα  έως 10 ετών από 2500 κ.ε. και άνω, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.
Από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος 1ης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ, καθώς και τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα αναπήρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις