Ποιες επιχειρησεις δικαιουνται αναστολη Φ.Π.Α. για αγορα μεταφορικων μεσων;

Επιχειρήσεις Αναστολή Φ.Π.Α.

Αναστολή καταβολής του φόρου στην αγορά ή εισαγωγή καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού (Κ.Υ.Α. Π.2869/1987).

Επιχειρήσεις που υπάγονται

Οι διατάξεις της ανωτέρω Κ.Υ.Α. Π.2869/1987 καταλαμβάνουν περιοριστικά μόνο έξι (6) συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, ήτοι, βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές, ξενοδοχειακές και αγροτικές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί (υποχρεωτικά ή προαιρετικά) στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. Σημειώνεται ότι στην ανωτέρω υπουργική απόφαση αυτή δεν υπάγονται οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται

Ο επενδυτής που πρόκειται να εισάγει ή αγοράσει στο εσωτερικό επενδυτικά αγαθά, υποβάλλει στον αρμόδιο για την επιβολή του Φ.Π.Α. Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τα κάτωθι δικαιολογητικά:

- Αίτηση έγκρισης εισαγωγής ή αγοράς των επενδυτικών αγαθών (καινούργιων) µε αναστολή καταβολής του αναλογούντος Φ.Π.Α.

- Αναλυτικό πίνακα (εις διπλούν), στον οποίο αναγράφει τα αγαθά που πρόκειται να εισάγει ή να αγοράσει στο εσωτερικό (ποσότητα και αξία), 

- Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, 

- Βεβαίωση της αρμόδιας αρχής για τυχόν υπαγωγή σε αναπτυξιακό νόμο. 

- Προκειμένου για θερμοκήπια ή υλικά που ενσωματώνονται σ’ αυτά απαιτείται, επιπλέον, βεβαίωση της Δ/νσης Δενδροκηπευτικής του Υπουργείου Γεωργίας. Διευκρινίσεις για την εφαρµογή της Κ.Υ.Α. Π.2869/2389/ΠΟΛ.137/04.05.1987.

Παροχή διευκρινίσεων για υπαγωγή στις διατάξεις της κοινής Υπουργικής Απόφασης Π. 2869/1987 των παρελκομένων των γεωργικών ελκυστήρων και λοιπών αγαθών επένδυσης των αγροτικών επιχειρήσεων- του κανονικού καθεστώτος.

Με αφορμή υπομνήματα για το εν λόγω θέμα και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της Κ.Υ.Α. Π.2869/2389/ΠΟΛ. 137/4-5-1987 (ΦΕΚ 236 B΄/12-5-1987), σχετικά με την αγορά ή εισαγωγή από αγροτικές επιχειρήσεις του κανονικού καθεστώτος αγαθών επένδυσης, όπως παρελκομένων των γεωργικών ελκυστήρων και λοιπών αγροτικών μηχανημάτων, καθώς και άλλων αγαθών, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική τους δραστηριότητα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Στην έννοια του λοιπού εξοπλισμού περιλαμβάνονται όλα τα αγαθά, που χρησιμοποιούνται στην αγροτική εκμετάλλευσή τους ανεξάρτητα, εάν μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους ή πρέπει να συνδέονται με άλλα αγαθά (π.χ. παρελκόμενα γεωργικού ελκυστήρα) και κατά συνέπεια, ανεξάρτητα, εάν τα αγαθά αυτά αγοράζονται από τον ίδιο ή από διαφορετικούς προμηθευτές. 

Βεβαίως, προϋπόθεση για την υπαγωγή των αγαθών επένδυσης στις διατάξεις της απόφασης είναι η χρησιμοποίηση αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα των ιδίων αγροτικών επιχειρήσεων και ο αναλογών Φ.Π.Α. για κάθε μεμονωμένη συναλλαγή να είναι ίσος ή μεγαλύτερος των 2.934.70 €. 

Ύστερα από τα προαναφερόμενα, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της εν λόγω απόφασης τα παρελκόμενα των γεωργικών ελκυστήρων ή άλλων γεωργικών μηχανημάτων, τα οποία ενδεικτικά μπορεί να είναι φρέζες. άροτρα, δισκόσβαρνες, λιπασματοδιανομείς, σπαρτικές ή φυτευτικές μηχανές, καλλιεργητές, πρέσες χορτοδεσίας, χορτοσυλλέκτες, χορτοκοπτικά, ψεκαστικά, σποροκαθαριστικές, στελεχοκοπτικές, στελεχοσυνθλιπτικές μηχανές κ.λ.π. 

Επίσης, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της ίδιας απόφασης αγαθά, που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αγροτικών προϊόντων (silo) με την προϋπόθεση ότι δεν είναι κτίρια, τα οποία δεν υπάγονται στις διατάξεις της απόφασης, καθώς και αγαθά, που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αγροτικών προϊόντων. π.χ. ελαιοδίκτυα και ελαιόπανα, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι πρόκειται για αγαθά εξαιρετικής ανθεκτικότητας (ώστε να θεωρούνται αγαθά επένδυσης) και όχι για αγαθά ευτελούς αξίας και ύλης. 

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης Π. 2869/2389/ΠΟΛ.137/1987 στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Στις διατάξεις της απόφασης αυτής υπάγονται όχι μόνο τα πάγια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν το χαρακτήρα μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και τα έπιπλα, ο λοιπός εξοπλισμός και τα μεταφορικά μέσα των επιχειρήσεων αυτών, εφόσον σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2859/2000 (Κώδικας Φ.Π.Α.) όπως ισχύει, υφίσταται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών τους. Συνεπώς υπάγονται τα ενσώματα αγαθά τα οποία, σύμφωνα με το Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και τις γενικά παραδεκτές αρχές της λογιστικής, περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες παγίων στοιχείων, με δεδομένο ότι έχουν ωφέλιμη διάρκεια ζωής μεγαλύτερη του ενός έτους και εξυπηρετούν τις ανάγκες των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για περισσότερες της μιας διαχειριστικές περιόδους. Η τυχόν παρεχόμενη από τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος δυνατότητα εφάπαξ απόσβεσης των παραπάνω πάγιων στοιχείων, δεν επηρεάζει την υπαγωγή τους ή μη στις διατάξεις της απόφασης αυτής.

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της Π.2869/2389/ΠΟΛ. 137/5.4.1987 Α.Υ.Ο. κατά την αγορά επενδυτικών αγαθών από συνεργεία επισκευής μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με την αρ. πρωτ. Π.5749/3679/ ΠΟΛ. 246/26.8.1987 Δ.Υ.Ο., στην έννοια των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της Π.2869/1987 Α.Υ.Ο., που αφορά τη διαδικασία καταβολής του Φ.Π.Α. των επενδυτικών αγαθών, συμπεριλαμβάνονται τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων και μηχανημάτων.

Επειδή οι εργασίες των συνεργείων μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, αφενός προσιδιάζουν με αυτές των συνεργείων αυτοκινήτων και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχουν και οι δύο δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, αφετέρου και οι δύο τελούν κάτω από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ενδείκνυται για λόγους χρηστής διοίκησης να έχουν ίδια φορολογική μεταχείριση. 

Για τους πιο πάνω αναφερόμενους λόγους, στις διατάξεις της απόφασης Π2869/2389/ ΠΟΛ. 137/4.5.87 υπάγονται και τα συνεργεία επισκευής μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων. 

Οδηγίες για την εφαρμογή της Π.2869/2389/87 (ΠΟΛ.137/4.5.1987) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, που αφορά τη διαδικασία καταβολής του Φ.Π.Α. των επενδυτικών αγαθών. ΠΟΛ 246

Στις διατάξεις της απόφασης Π.2869 ΠΟΛ.137/4.5.1987 μπορούν να υπαχθούν όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις. βιομηχανικές και βιοτεχνικές όλων των κλάδων, ενώ δεν υπάγονται οι οικοτεχνίες. Προκειμένου μια επιχείρηση να χαρακτηριστεί σαν βιοτεχνία, θα πρέπει οι εργασίες παραγωγής, κατασκευής, επεξεργασίας, μετατροπής, εξευγενισμού ή συναρμολόγησης που γίνονται με μηχανικά ή χημικά και άλλα μέσα ή ακόμα και με χειρωνακτική εργασία, να καταλήγουν στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος. διαφορετικού από την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί. 

Με βάση τα παραπάνω, υπάγονται στις διατάξεις αυτής της απόφασης και τα τυπογραφεία, τα ελαιοτριβεία, οι επιχειρήσεις που με τη χρησιμοποίηση δικού τους πάγιου εξοπλισμού (στούντιο) και μηχανικών μέσων παράγουν κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, Οι επιχειρήσεις που με μηχανολογικό εξοπλισμό κάνουν μαζικά εμφάνιση και εκτύπωση φωτογραφιών. 

Στην έννοια επίσης των επιχειρήσεων που μπορούν να υπαχθούν στην παραπάνω απόφαση, συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που με μηχανικά μέσα κάνουν διαλογή, συσκευασία ή τυποποίηση διαφόρων προϊόντων καθώς και οι επιχειρήσεις κατάψυξης ή αφυδάτωσης προϊόντων που παράγουν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων και μηχανημάτων γενικά, καθώς και τα μηχανουργεία. 

Στις διατάξεις αυτής της απόφασης δεν υπάγονται γενικά οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. έστω και αν χρησιμοποιούν μηχανικά μέσα. όπως οι επιχειρήσεις επισκευής μηχανών γραφείου, επισκευής ηλεκτρικών συσκευών, επισκευής υποδημάτων, επισκευής ρολογιών, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα καλλονής. Οι φωτογράφοι, καθώς και οι επιχειρήσεις απλής αναπαραγωγής κινηματογραφικών. τηλεοπτικών ταινιών και βιντεοταινιών, έστω και αν η αναπαραγωγή γίνεται από τον ένα τύπο ταινίας στον άλλο ή αν μεταγλωττίζονται ή υποτιτλίζονται πριν αναπαραχθούν. 

Επομένως πότε μία επιχείρηση χαρακτηρίζεται σαν βιομηχανία ή βιοτεχνία, είναι θέμα πραγματικό και θα κρίνεται µε βάση το στοιχεία του φακέλου του υποκείμενου. Συμπληρωματικό στοιχείο προκειμένου ο οικονομικός έφορος να κρίνει ότι πρόκειται για βιοτεχνική επιχείρηση της παραγράφου 1 της απόφασης Π.2869/87 ΠΟΛ.137/4.5.1987, αποτελεί η βεβαίωση του βιοτεχνικού επιμελητηρίου από την οποία θα φαίνεται και η επαγγελματική κατηγορία της επιχείρησης. 

Στην έννοια του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, υπάγονται και τα μεταφορικά μέσα που προορίζονται για τη διακίνηση υλικών, προϊόντων, τη μαζική μεταφορά εργατοτεχνιτών και υπαλληλικού προσωπικού, με εξαίρεση τα επιβατικά Ι.Χ. μέχρι εννέα (9) θέσεων, τα σκάφη αναψυχής, τις μοτοσικλέτες, τα αεροσκάφη κ.τ.λ. για το οποία δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου, σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 4 περ. ε' του v.1642/1986.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις